|
Eğer akıllı aletlerinizin ve IoT (Internet of Things - Nesnelerin İnterneti) cihazlarınızın kendi aralarında haberleşmelerini sağlayabilen ortak bir protokol arıyorsanız, LoRaWAN™ sizin için harika bir seçenektir. LoRaWAN™ çok az güç kullanacak şekilde optimize edilmiş olup, uzun menzilli (LoRa), geniş alanlı ağ (WAN) özelliklerine sahiptir. Böylece, LoRaWAN™ IoT ağı içindeki kablosuz ve pille çalışan uç noktalar için mükemmel bir çözüm sunar. 0,3 kbps’den 50 kbps’ye kadar veri hızı sağlayarak iki yönlü haberleşmeleri güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir.
LoRaWAN™ için ideal uygulamalar; sensör ağları, güvenlik sistemleri, akıllı ev, akıllı ölçüm, endüstriyel kontrol ve akıllı şehirler olarak sıralanabilir. Amsterdam, LoRaWAN™ ile tam bir kapsama sağlamak için, kitlesel fonlama ile 10 adet ağ geçidi kullanarak IoT veri ağı oluşturan ilk şehirdir.
Uyarlanabilir veri hızı (adaptive data rate) düzeni sayesinde, GHz altı frekanslardaki geniş bir spektrumda haberleşme menzili ve mesajlaşma süresi arasında dengeleme yaparak, şehir içinde 2-5km veya şehir dışında 15km’ye kadar haberleşme aralıkları elde etmek mümkündür. LoRaWAN™, ağ geçitlerinin uç noktalar ve ağ merkezi veya bulut arasındaki mesaj alışverişi için şeffaf bir köprü sağladığı, çoklu yıldız topolojisi şeklinde çalışır.
Tipik olarak elektrikle beslenen cihazlar olan ağ geçitleri; Ethernet, 3G veya Wi-Fi gibi geleneksel protokoller yoluyla mesajları aktarmadan önce uç noktalarla LoRaWAN™ protokolü aracılığıyla haberleşir. Çoğu uç nokta haberleşmesi çift yönlüdür, ancak ağ güncellemeleri veya toplu dağıtılan acil durum mesajları için LoRaWAN™ çoklu yayın yapmayı destekler.
Bu işlev, özellikle su baskını sistemlerinde LoRaWAN™ uygulaması için kullanışlıdır. Su baskınına müsait bir bölgede, sensörlerden oluşan bir ağ aracılığıyla durumdan etkilenen bölge sakinlerine erken uyarı sistemi sağlanabilir.
Kritik milli altyapı verilerini veya kişisel verileri yöneten LoRaWAN™ uygulamaları için özellikler birden fazla şifreleme katmanı içerir.
Uç cihazlar, uygulamanıza bağlı olarak farklı işlevsellik sınıflarına sahip olabilir.
A Sınıfı - En düşük güçteki uç cihaz sınıfıdır. Cihazlar istedikleri zaman mesaj gönderebilir (uplink), fakat mesaj alım (downlink) pencereleri sadece gönderi ardından açılır.
B Sınıfı – Cihazlar, ağın sağladığı işaret (beacon) sinyalini kullanarak mesaj alım pencerelerini programlanmış zamanlarda açarlar ve bu aralıklarda mesaj gönderebilirler.
C Sınıfı – En çok güç gerektiren çalışma şeklidir. C Sınıfı cihazlar, mesaj gönderdiği zamanlar haricindeki zamanlarda kesintisiz olarak mesaj alabilirler.